Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?

Allah'ın Subuti Sıfatları

Allah'ın subuti sıfatları, varlığı zorunlu olan ve olgunluğu, kemalatı ifade eden sıfatlardır. Diğer varlıklarda bulunan, fakat yüce Allah'ta sonsuz ve mükemmel olarak bulunan özelliklerdir. Subuti sıfatlar, Allah'ın dirliğini ve azametini müspet ifadelerle tanıttığı için bu adı almıştır.

Subuti sıfatların zıtları olan özellikleri Allah hakkında düşünmek imkânsızdır. Allah'ın subuti sıfatları ezeli ve ebedi olup, yaratılanların sıfatları gibi sonradan meydana gelmiş değildir. İsim benzerliği olsa dahi hiçbir şekilde yaratılanların sıfatlarına benzemezler. Çünkü Allah'ın kudreti, ilmi, iradesi, kemal ve yetkinliği ifade etmektedir. Allah'ın kulları ise sınır, sonradan yaratılma, noksan ve yetersiz sıfatlardır.


  • İrade: Allah Teâlâ'nın sonsuz iradesini göstermektedir. Normal beşerî sistemlerde külli irade olarak da adlandırılmaktadır. O, dilediği zaman her şey halk olunur. O'nun iradesi dışında hiçbir şey meydana gelmez. O, bir şeyi halk etmek isterse "Ol" der oluverir. O, dilediğini yapar ve yapmaya muktedirdir.
  • Semi: İşiten anlamına gelmektedir. Allah Teâlâ her şeyi işitir. O'nun işitmesi normal insan işitmesine benzemez. O'nun işitmek için kulak gibi araçlara ihtiyacı yoktur. İşitmemek ve sağırlık Allah hakkında düşünülemez.
  • Basar: Allah her şeyi görmesi demektir. Hiçbir şey Allah'tan gizli ve karanlıkta kalamaz. Saklı, karanlık, aydınlık, kapalılık ne varsa görür. Görmemek Allah hakkında düşünülemez. Onun görmesi için göz gibi vasıtalara ihtiyaç duymaz.
  • Kelam: Allah Teâlâ hiçbir harf ve sese ihtiyaç duymaksızın konuşmasıdır. O'nun konuşması bizim konuşmamıza benzemez. Allah bu sıfatı ile Cebrail aracılığıyla insanlarla konuşmuştur. Çoğu zaman bazı peygamberlerle konuşmuştur. Allah hakkında kelamın zıddı olan konuşmamak gibi durumlar düşünülemez.
  • Hayat: Allah Teâlâ'nın diri ve hayat sahibi olduğunu gösteren sıfatlardan biridir. Allah'ın hayatı vardır. Ama insan hayatına benzeyen bir hayat değildir. Hayatın zıddı olan ölüm, Allah için yoktur ve düşünülemez. Kur'an-ı Kerim'de beyan edildiği gibi, Allah Teâlâ'nın ölümsüz ve diri olduğu dile getirilmiştir. O'nun diri olduğu, her şeye hâkim olduğu ve her canlının onun önünde boyun eğdiği belirtilmiştir.
  • İlim: Allah ezelden ebede kadar olup bitenleri ve olacakları her şeyi görüp bilmesidir. O'nun bilmesi beşerin anladığı gibi değildir. Onun ilminde artış ya da azalış görülmez. Allah hakkında gaflet, dalalet ve cehalet düşünülemez. Gizliyi, açıklığı, geçmişi, geleceği, olanı, olacağı her şeyi bilir. Alemde görülen bu intizam, tertip, ahenk yaratıcı olan Allah'ın sonsuz ilminin tecellisinin göstergesidir. İlimin zıddı olan cehalet Allah için düşünülemez. Allah yeryüzünde olup bitenden haberdardır ve ilmi dışında hiçbir yaprak kıpırdamaz.
  • Tekvin: Allah Teâlâ'nın istediği zaman, istediği ve dilediği şekilde yaratmasıdır. Yaratmak, onun yok olanı yokluktan varlığa çıkarması demektir. Yegane yaratıcıdır. O, ezeli ilmiyle her şeyi bilip her şeyi sonsuz güç ve kudretiyle yaratmıştır. Yaratmak, öldürmek, diriltmek, rızık vermek, elem, musibet, keder vermek tekvin sıfatının sonuçları arasındadır. O, her şeye vekildir, her şeyi o halk etmiştir.

Subuti sıfatlar, Allah'ın mükemmeliyetini ve yüceliğini anlatan, O'nun yaratılmışlardan tamamen farklı olduğunu vurgulayan özelliklerdir. Bu sıfatlar, Allah'ın her şeyden üstün olduğunu ve hiçbir şeye muhtaç olmadığını gösterir. Allah'ın bu sıfatları sayesinde insanlar O'nu daha iyi tanıyabilir ve O'na olan imanlarını güçlendirebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İyelik Sıfatları Örnekleri ve Cümleleri

İyelik Sıfatları Örnekleri ve Cümleleri

İsim Sıfat Tamlaması Türleri ve Özellikleri

İsim Sıfat Tamlaması Türleri ve Özellikleri

Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?

Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?

Allahın Zati ve Subuti Sıfatları Nelerdir?

Allahın Zati ve Subuti Sıfatları Nelerdir?

Sıfat Türleri Nelerdir?

Sıfat Türleri Nelerdir?

Güncel

Zati Sıfatlar Nelerdir?

Zati Sıfatlar Nelerdir?

Güncel

Sıfat Yapan Ki Kullanımı

Sıfat Yapan Ki Kullanımı