10 Sınıf Sıfatlar Kullanımı ve Örnekleri
12 Temmuz 2024

10 Sınıf Sıfatlar Kullanımı ve Örnekleri

10. Sınıf Sıfatlar

Sıfatlar, cümle içerisinde isimlerin özellik veya niteliklerini belirten sözcüklerdir. Günlük konuşma ihtiyacımızı giderirken, kişilerin özelliklerinden bahsetmek için sıfatları kullanırız. Bir eşyanın rengi, boyutu gibi kavramlar da sıfatların konusudur. 10. sınıf müfredatında, sıfatların nitelikleri ve özellikleri ele alınır. Sıfatlar, bazen ismin niteliğini anlatırken, bazen isimden önce gelmeyebilir.

10. Sınıf Sıfat Türleri

Sıfatlar, cümleye kattıkları anlam ve cümle içindeki görevleri yönünden ikiye ayrılır. Bunlar niteleme sıfatları ve belirtme sıfatları olarak sınıflandırılır.

Niteleme Sıfatları

Niteleme sıfatları, isimlerin durum, hareket, renk gibi temel özelliklerini ifade eden kelimeler olup, "nasıl" sorusunu cevaplar. Örneğin, "Kırmızı zemin üzerine beyaz ay yıldızlı al bayrak" cümlesinde "kırmızı" ve "beyaz" renk yönünden sıfatı belirlerken, "ay yıldız" ise şekil yönünden sıfatı belirlemektedir.

Belirtme Sıfatları

Belirtme sıfatları, isimlerin yerlerini, sayılarını belirten sıfatlardır. Ayrıca cümle içinde isimlerin özelliklerini soran sorulara da belirtme sıfatları cevap verir. Örneğin, "bu kişi", "şu kişi", "üç adam", "hangi insan" gibi kelimeler işaret sıfatları ve sayı sıfatları içerir.

10. Sınıf Sıfatların Özellikleri Nelerdir?

  • Sıfatlar, isimden önce gelerek, ismin renk, sayı, hareket, durum, yer ve sayısını belirler; soru oluşturmasını tamamlar, vurgular ve cümleyi tamamlar. Örneğin, "Sarışın, mavi gözlü çocuk belli ki buralı değil." cümlesinde kullanılan "sarışın" ve "mavi" kelimeleri sıfat özelliğindedir. Ayrıca, "Kaç kere bu sokaktan geçtiğimi hatırlamıyorum." cümlesinde kullanılan "kaç kere" kelimesi de sıfat özelliği taşır.
  • Sıfatlar, bazen tek başına kullanılırlar. Bu durumda sıfat, isim yerine geçer. Sıfatlar bazen isimden önce kullanıldıklarında sıfat oldukları anlaşılır. Örneğin, "Kırmızı başlık" sıfat iken, "kırmızıyı herkes sever" cümlesi isimdir ya da "büyük orman" sıfat iken "ormanların en büyüğü" isim özelliği taşır.
  • Sıfatlar, tek başına kullanılıyor ise ismi niteledikleri için durum eki, çekim eki, iyelik eki, çoğul eki alamazlar. Örnek vermek gerekirse; "Sarışın Ali her sabah erkenden işine gider." cümlesinde "sarışın" sıfat iken, bu kelime "sarışınların Ali" olarak değiştirilirse isim durumuna geçer.
  • 10. sınıfta sıfatların bir başka özelliği de noktalama işaretleri ile ilgilidir. Sıfat ve isim arasına noktalama işareti konmaz. Herhangi bir noktalama işareti konursa sıfat isme dönüşür. Örneğin, "Sarışın Ali okul yolunda gidiyordu." cümlesinde "sarışın" kelimesi sıfattır. Eğer "Sarışın, Ali okul yolunda gidiyordu." şeklinde değiştirilirse, bu defa "Sarışın" isim sıfatlı birine, "Ali'nin okul yolunda gittiği" anlatılmaktadır.
  • Sıfatlar, cümle içinde bir veya birden fazla görülebilir. Örneğin, "Uzun ince bir yoldayım. Gidiyorum gündüz gece." cümlesinde "uzun", "ince" ve "gündüz gece" kelimeleri sıfat özelliğindedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Murat Atakan

12 Temmuz 2024 Cuma

Sıfatların tek başına kullanıldıklarında isim yerine geçtiğini belirttiniz. Peki, bu durumda sıfatların çekim ekleri veya iyelik ekleri alarak isim dönüştüğünde cümlede anlam değişikliği nasıl olur? Örneğin, kırmızı sıfatını önce ve sonra kullanımının cümle yapısına etkisi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Murat Atakan Bey, sıfatların isim yerine kullanıldıklarında cümledeki anlamı ve yapıyı nasıl etkilediği önemli bir konu. Örneğin, "kırmızı elma" dedigimizde "kırmızı" sıfatı "elma"yı niteleyen bir özellik sunar. Ancak "Kırmızıyı seçtim" gibi bir cümlede, "kırmızı" artık bir isim olarak kullanılır ve belirli bir nesneyi temsil eder. Bu durumda, cümlede isim yerine geçen sıfat, nesnenin kendisini ifade eder ve cümlenin anlamını belirgin bir şekilde etkiler. Yani, sıfat isimleştiğinde, bahsedilen nesnenin özelliği yerine, o özelliğin kendisi vurgulanmış olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kesir Sayı Sıfatı Kullanımı ve Örnekleri

Kesir Sayı Sıfatı Kullanımı ve Örnekleri

Sıfatlar Konu Anlatımı

Sıfatlar Konu Anlatımı

Sıfatı Müşebbehe Kullanımı ve Örnekleri

Sıfatı Müşebbehe Kullanımı ve Örnekleri

Peygamberlerin Sıfatları Nelerdir?

Peygamberlerin Sıfatları Nelerdir?

Niteleme Sıfatı Kullanımı ve Örnekleri

Niteleme Sıfatı Kullanımı ve Örnekleri

Güncel

Sıfat Tamlaması Çeşitleri Nelerdir?

Sıfat Tamlaması Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Sıfatlar ve Türleri Nelerdir?

Sıfatlar ve Türleri Nelerdir?

Güncel

Sıfat Ön Ad Çeşitleri

Sıfat Ön Ad Çeşitleri