5 Sınıf Sıfatlar Konu Anlatımı ve Örnekleri
12 Temmuz 2024

5 Sınıf Sıfatlar Konu Anlatımı ve Örnekleri

5. Sınıf Sıfatlar

Varlıkları daha belirgin olarak anlatmamız için tanıtıcı sözcükler kullanırız. 5. sınıf seviyesinde sıfatlar, öğrencilere daha kolay anlaşılabilir bir şekilde öğretilir. Bu sözcükleri isimlerin önüne getirerek varlığın durumunu, rengini, biçimini ve sayısını belirtiriz. Sıfatlar, isimlerden önce gelerek varlıkların niteliklerini gösteren ve farklı bakımlardan belirten sözcük gruplarıdır. Sıfatlar anlamlarına ve görevlerine göre niteleme sıfatı ve belirtme sıfatı olmak üzere iki ana başlıkta toplanırlar.

Sıfat Çeşitleri

  • Niteleme Sıfatı: Bir ismi biçim, şekil, renk ve durum yönü ile niteleyen sözcüklere verilen addır. Niteleme sıfatları, isme sorulan "Nasıl?" sorusuna verilen cevap ile bulunur. Örnekleri tatlı ses, kurumuş yaprak, çalışkan öğrenci, küçük çocuk vb. olarak çoğaltabiliriz.
  • Belirtme Sıfatı: İsimleri sayı, işaret, belgisiz ve soru yönü ile belirten sıfatlara denilir. Belirtme sıfatları 4'e ayrılır. Bunları detaylı olarak inceleyelim.

İşaret Sıfatı

İsimleri işaret yolu ile belirten sıfatlara verilen addır. İşaret sıfatları, isme sorulan "Hangi?" sorusuna verilen cevaptır. O, bu, şu, öteki, öbür, beriki vb. Sözcükler ismin önünde ise işaret sıfatı adı verilir. İşaret sıfatları çoğul eki, durum eki almazlar. İşaret sıfatları mutlaka isimden önce gelir. Eğer işaret sıfatları durum ve çoğul ekini alıp, ismin yerine geçer ise işaret zamiri olurlar. Bu hususlara dikkat etmekte fayda vardır.

Örnek: "Bu bardağı senin için aldım." cümlesinde bulunan "bu" sözcüğü bir işaret sıfatıdır. "Bardağı" sözcüğüne hangi sorusunu sorduğumuzda yanıtı "bu" diye alıyoruz. Bu sebeple "bu" sözcüğü işaret sıfatıdır.

Sayı Sıfatı

  • Asıl Sayı Sıfatı: Varlıkların sayılarını kesin, belirgin bir biçimde gösteren sözcüklerdir. İsme sorulan "Kaç?" sorusundan alınan cevaptır.
  • Sıra Sayı Sıfatı: Varlıkların sıra sayısını gösteren sözcüklere denir. İsme sorulan "kaçıncı?" sorusuna alınan cevaptır. Sıra sayı sıfatı, sayılara "-nci, -ncu, -ncü" eklerinin getirilmesi ile oluşur. Örnekleri, on beşinci sayfa, ikinci sıra vb. Şeklinde çoğaltabiliriz.
  • Kesir Sayı Sıfatı: Varlıkların bir parçanın bütüne olan oranını gösteren sıfatlara denilir. Örnekleri, tam ekmek, üçte iki simit, yarım elma vb. Şeklinde çoğaltabiliriz.
  • Üleştirme Sayı Sıfatı: Varlıkları sayı yönünden bölümlere ayırıp, onlara paylaştırma (üleştirme) anlamını veren sözcüklere denir. İsme sorulan "kaçar?" sorusundan alınan yanıttır. Sayılara "-er, -ar" ekleri getirilerek oluşturulur. Örnekleri, yedişer soru, onar elma, altışar kitap vb. Şeklinde çoğaltabiliriz.

Belgisiz Sıfatlar

Varlıkları miktar ve sayı bakımından tam olarak belirtilmeyen sözcüklere denilir. Birçok, bir, çoğu, kimi, tüm, bazı, birtakım, hiçbir, herhangi gibi kesinlik bildirmeyen, belirsizlik taşıyan sözcükler için kullanılır.

Örnek: "Yarın birkaç kişi ile köye gidiyoruz." cümlesindeki "birkaç" sözcüğü sayı yönünden kesin olmayacak biçimde belirtildiği için belgisiz sıfattır.

Soru Sıfatı

İsimleri soru yolu ile belirten, isimleri tamamlayan soru sözcüklerine verilen addır. Soru sıfatlarının cevabı yine sıfattır. "Kaç, nasıl, hangi, ne, ne kadar, kaçıncı, kaçar?" gibi sorulara soru sıfatı adı verilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sıfat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Sıfat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Selbi Sıfatlar Nelerdir?

Selbi Sıfatlar Nelerdir?

Sıfat Fiil Kullanımı ve Özellikleri

Sıfat Fiil Kullanımı ve Özellikleri

Sıfatı Müşebbehe Kullanımı ve Örnekleri

Sıfatı Müşebbehe Kullanımı ve Örnekleri

Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?

Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?